Nu iets geheel anders. Om op te bouwen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, is er een overeenkomst tussen de tijd waar wij nu in leven, en de tijd die in de bijbel beschreven staat onder “De torenbouw van Babel” ? Ik weet dat preken thuishoren in de kerk, maar vergun mij de vrijheid er ook hier wat over te schrijven.
Nu ben ik geen theoloog of bijbel geleerde, dus het is gewoon mijn eigen idee in combinatie met wat ik eens gehoord heb. Ten eerste, ik kan hier geen bewijs leveren dat er indertijd echt een toren van Babel is getracht te bouwen. Misschien dat er ergens achtergebleven sporen door archeologen zijn gevonden, maar dat laten ik even voor wat het is.

Het verhaal staat in de bijbel, en er zijn zij die twijfelen aan de echtheid van dit eeuwenoude boek. Anderen zijn er heilig van overtuigd. Ik behoor dus tot die laatste groep. Ter verdediging heb ik geen enkel voor de hand liggende bekrachtiging – dat is dus waarom het geloof wordt genoemd – hier verder op doorgaan brengt ons verder bij de toren vandaan, en dat wil ik voorkomen. Waar ik, en misschien ook wel anderen die niet geloven, van overtuigd ben, is dat de mensheid altijd denkt alles te kunnen en mogen. Nou mag dat van mij, dat denken. Of we het ook daadwerkelijk kunnen ? Tot alles in staat zijn ?

We kunnen heel veel, dat moge duidelijk zijn. Toch, als het er op aankomt zijn wij eenvoudigweg ontzettend beperkt. We kunnen grondstoffen uit de bodem halen, maar zodra er kwalijke gevolgen daar uit voortvloeien staan we met de handen in het haar. We kunnen vuur maken om op te koken of ons te verwarmen, maar zodra er een groot bos in de hens staat groeit het ons snel boven het hoofd uit. We hebben het zo ver geschopt dat we de aarde onder ons kunnen laten en er lustig op los vliegen, in een raket het heelal bezoeken – zelfs door een willekeurig geselecteerd, hier niet voor opgeleid, groepje wat goed in de slappe was zit – maar met een iets te hoge snelheid terugkeren op vaste bodem wordt zelden door de getroffenen naverteld.
We kunnen met uiterste precisie in een menselijk lichaam operaties uitvoeren, zelfs zo dat we de volgende dag alweer het hospitaal mogen, of moeten, verlaten. We vinden het al heel normaal om organen onderling uit te wisselen met hen die daartoe bereid zijn of ze, in het andere geval, niet meer nodig hebben. Echter we blijven kampen met niet te genezen kwalen. We fabriceren elektrische auto’s, maar wat we aan moeten met deze vervoersmiddelen als ze in brand vliegen of straks afgeschreven zijn, dat is een groot probleem. Over de hele wereld staan laboratoria die er een dagtaak aan hebben remedies te vinden tegen ziekteverwekkers, bestrijding van virussen of het terugdringen van ongewenste uitbreiding in kwaadaardige cellen die ons lichaam kapot maken.

Ja, we kunnen ongelooflijk veel. Zoveel jaren geleden dachten die gasten daar bij die toren daar ook zo over. Lees maar eens hoe dat in een (spraak) verwarring uitmondde. Ter verduidelijking, ik ga hier niet verkondigen dat het hele gedoe met dat corona, een straf is. Ik geloof niet, sterker nog, ik ben er van overtuigd, dat we de oorzaak niet in die hoek moeten zoeken. Waar wel ? Misschien krijgen we dat nog eens te horen. Of we het dan ook willen geloven, is weer een tweede. Zou het zijn dat we het geloven een beetje zijn ontgroeid ? Er is al zoveel achterhaald toch ?
Gewoon maar doorgaan met de hersenschim, en die toren trachten af te bouwen. Ja, daarvoor moeten we alleen maar elkaar begrijpen. Het andere zou zijn dat we er op vertrouwen, dat het weer goed komt. Inderdaad, ik hoor het u denken, het blijft een kwestie van geloven.

Op sommige vragen krijgen we domweg geen antwoord. We zouden het simpelweg niet kunnen bevatten. En ach, inmiddels denken we ook dit obstakel weer te hebben overwonnen.
Nu nog de grensconflicten, het aan het verstand brengen bij de diverse dictators – voor het gemak noem ik ze maar zo – de opvang van vluchtelingen die het echt nodig hebben, het verdelen van de welvaart – zodat iedereen kan leven en iets te eten heeft – de strijd voor het klimaat, het voorkomen van natuurrampen, het naar nul keer terugbrengen van ingestorte bruggen, het crashen van vliegtuigen voorkomen, onterecht geld van de samenleving opeisen, het tegengaan van misbruik op wie of wat dan ook op welke wijze dan ook, geen onderscheid meer maken tussen welke bevolkingsgroep u zich maar kunt bedenken, en zo zijn er nog een paar zaakjes die onze aandacht verdienen. Had ik al gezegd, het eerlijk met elkaar omgaan en anderen in hun waarde laten ?
Ja, wij zijn de helden van deze tijd. Wij kunnen er wat van.

Geloof me, het maakt echt niet uit. Eens komt er voor ieder van ons het moment, dat het hier niet meer uitmaakt. Ik bedoel dat er niets meer aan gedaan kan worden, en niets meer hoeft te gebeuren. Zodra dat laatste station zich heeft aangediend – voor de één volgens verwachting voor de ander als totale verrassing – dan is er geen weg meer terug. Dan zal alles bekend worden. Dan zullen we weten wie aan de goede kant stonden. Weten wie de juiste weg gekozen hebben om te gaan.

De toren heeft nooit de hemel bereikt, die bleef halverwege steken. Eén Man heeft de weg naar boven wel bereikt.
Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, de mannen achter de film Jesus Christ Superstar – waar iedereen zijn eigen mening over mag hebben – ik ben vooral gecharmeerd van de composities en teksten, zij hebben het verwoord met :
“To conquer death, you only have to die“.

(om de dood te verslaan, hoef je alleen maar te sterven)
Een mooie zin. Misschien niet helemaal waar, maar ze raken een punt. Het verslaan van de dood is al gedaan. Wat rest is genade. Dat is alles. Geloof ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: