Handleiding ter opbouw of bereiding en behandeling

Iets geheel anders.  Hebt u zich wel eens wat afgevraagd ?  Het antwoord hierop zal met een vrij grote zekerheid, “Ja”,  luiden.  Dat ligt geheel in het patroon der verwachtingen.  Zelf schep ik er altijd veel genoegen in, me iets af te vragen.  Wat kan ergens de reden zijn, dat iemand zijn fiets met 68 kleuren verf beschildert en hem dan laat wegroesten achter in de tuin ?  Ziet u, een vreemd trekje.  Bij ons thuis werd daar nooit over gesproken. 
Of er wel over gedacht werd ?  Hier blijf ik u helaas het antwoord schuldig. 

Kijk, zo af en toe wordt er door één van mijn naasten een kast gekocht. 
Op zich niks mis mee, zult u zeggen.  Daar hebt u een punt.  Deze kasten echter, worden verkocht in weldoordacht en volgepakte platte dozen.  Jazeker, bij onder andere de bekende meubelgigant uit een ver gelegen Scandinavisch land.  Wat mij dan steeds weer intrigeert, is het ongecompliceerde enkele bladzijden tellende bijgeleverd boekwerkje. 
De bouwbeschrijving.


Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe het verkregen meubel samengesteld dient te worden.  Ik hou van deze vorm van lectuur.  Vroeger (en eigenlijk nog steeds) was ik al gek op stripverhalen.  Deze kenmerken zich daarin, dat er korte tekstjes staan.  Voor de rest opgevrolijkt met getekende plaatjes. 

Doet me ineens denken aan een quote van mijn geliefde singer/songwriter, Jim Croce.  Toen hij voor zijn nummer moest dienen in het leger, had hij eens een papiertje opgehangen met de veelzeggende tekst, “De helft van het Amerikaanse leger leest stripverhalen”.  Daaronder aangevuld met de woorden, “De andere helft kijkt alleen naar de plaatjes”.  Heerlijk toch, dit soort mededelingen. 

Het leverde hem uiteraard wel een disciplinaire straf op, maar dat was te verwachten.  Gekke jongens, die Amerikanen. Hebben altijd al moeite gehad met regels en simpele humor.

Voor zover ik het in kan schatten, wordt een instructieboekje niet geschreven door degene die het betreffende item ontworpen of gemaakt heeft.  Dat moet haast wel gedaan zijn door een onkundig, desnoods onhandig, personage.  Ik las in een boek hoe je het verschil kunt zien tussen een kenner en een amateur wat betreft het iets maken of repareren. 
De één doet alles met enige terughoudendheid,
de ander met een ogenschijnlijke doelloosheid. 
Als ik naar mijzelf kijk, ja ook ik word als vrij handig beschouwd,
dan zijn al mijn handelingen bij het opbouwen aan elkaar onderhevig.  Iemand die mij niet kent en zo bezig ziet, aanschouwd een aantal totaal
van elkaar losstaande handelingen. 

Het verband, dat ik in mijn hoofd heb, blijft voor diegene een raadsel. 
Tot het moment dat er zich ineens iets begint te vormen.  Ik doel hier dus op de volgorde, en wijze van werken.  Dat gaat niet volgens vaste lijnen.  Hierin verschilt het dus met iets maken volgens een handleiding.  Dat was dus ook altijd de reden, dat ik moeite heb dit soort van informatie. 
Laatst hadden we zo’n pakket besteld waarin zich alle ingrediënten bevinden voor een uitgekiende maaltijd.  U kent dat vast wel.  Ook hier bots ik tegen hetzelfde probleem op.  Je zou haast gaan denken dat degene die hier de teksten maakt, nog nooit een keuken van de binnenkant gezien heeft. 

Zo blijkt dus maar weer, dat er makers zijn en schrijvers.  Het in elkaar sleutelen van iets kan op vele manieren beschreven worden.  Alleen niet door de sleutelaar of bedenker zelf.  Geen mens zou dat kunnen begrijpen, omdat er een totaal onsamenhangend verhaal zou worden geschreven.  Nog onnavolgbaarder dan we het nu gewend zijn.  Het blijft dus lastig voor de onwetende. 

Kijk dat zijn nou dingen waar ik dus soms aan denken moet.  Waar ik me dan steeds iets bij afvraag.  Misschien omdat ik met beide wat heb. 
Ik hou van schrijven, maar ook van uitdenken en vormen.  Het is in wezen niets anders dan je een voorstelling maken van hoe iets geconstrueerd zou kunnen zijn.  Dan een poging doen, ondanks je beperkte kijk erop, dat aan een ander duidelijk te maken.  Haast zeker wetend dat die het nooit gaat klaarspelen zonder deze beschrijving.  Simpelweg omdat deze van de betreffende materie totaal geen kaas heeft gegeten, en dit alles met behulp van korte tekst en schetsmatige tekeningetjes ook nooit op een eenvoudige wijze gaat lukken. 
Hopende u een goed beeld te hebben geschetst, in woorden dan, van wat mij zoal bezighoudt. 
En ja, ik ben er voor in behandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: