Wat virus en wat waar is

Mogen we straks weer naar buiten ?  Niet dat het verboden was ons buiten te begeven, maar ik bedoel, of we weer vrij zijn van bepaalde regeltjes.  Het lastige blijft het ontastbare.  Het niet kunnen zien van, iets als een virus.  Het niet mogen aanraken van onze medemens.  Sterker nog, we moeten een ruime afstand in acht nemen.  Gaat dat werken ?  Persoonlijk zie ik dat totaal niet zitten.  Als ik dan ook nog eens goed om mij heen kijk, kan ik dat persoonlijke wel achterwege laten. 

Op de markt, bij het boodschappen doen en als ik mij in een bouwmarkt begeef, ik noem maar wat voorbeelden, steeds zie ik hetzelfde gebeuren.  Afstand houden, en dan vlak langs een ander lopen.  “Ja, ik wou net dat pakje hagelslag pakken, ik ga even achter u langs”.  “Neemt u mij niet kwalijk, mag ik even, u staat net voor dat doosje met schroeven”.  “Oh, ik had het niet gezien, u stond hier ook te wachten voor de groentekraam ?”  “Ik ga wel een stapje achteruit”.  Vult u het zelf maar verder in. 
Het mag uiteraard ook gaan om een potje pindakaas, een rol isolatietape of de viskraam.  Het zijn maar voorvallen in verschillende omstandigheden.  Nee, ik denk niet dat wij ooit deze wijze van omgaan met elkaar als normaal zullen beschouwen. 

Vroeger toen ik nog klein was, werd je bijvoorbeeld bang gemaakt voor Zwarte Piet.  Hij deed stoute kindertjes in de zak, en dan moest je mee naar Spanje.  (nu niet aan te raden om op vakantie te gaan, maar dat terzijde)  Daarna voor kinderlokkers, die je lekkere snoepjes wilden geven en je dan meenamen.  Later kwam dan de duivel in beeld, die altijd probeerde je te verleiden.  Altijd iets om bang voor te zijn.  Piet is niet zwart meer, laat staan angstaanjagend.  Kinderlokkers worden hard aangepakt en gestrafd.  En de duivel . . . wie is daar nu nog bang voor ?  Als hij al, zoals velen menen te weten, bestaat of ooit heeft bestaan. 

Van nature is de mensheid geneigd ergens iets achter te zoeken.  Iets is er met een reden.  Wij willen antwoorden op vragen die ons bezighouden.  Er zijn tijden geweest, dat velen daar een soort van berusting in vonden.  Allicht zijn er ook altijd zij geweest, die net alles zomaar aannamen.  Standaard de zaken in twijfel trokken.  Toen werden die weggezet als revolutionair, als recalcitrant.  Nu noemen we ze, de oppositie.  Tegen de gangbare uiting. 

Is het goed, zonder na te denken of te controleren, zaken voor waar te houden ?  Heet het liegen, wanneer iemand een hem vertelde leugen voor waarheid doorvertelt ?  Wat is trouwens waarheid ?  Er zijn nog zoveel vragen niet naar tevredenheid beantwoord.  Ja, ik geef eerlijk toe dat ze ook bij mij niet bekend zijn.  Had u vast ook niet verwacht.  In het andere geval, niet geloofd.  Er loeren vele gevaren op ons levenspad. 
Ik vertrouw op Hem, die mijn weg kent.  Hoop en bid dat er een oplossing gevonden mag worden. 

Er zal ook vast iets komen wat de angst gaat verminderen.  Misschien wel de tijd.  Tijd heelt alle wonden.  Gedeelde smart is nog altijd halve smart.  Dus moeten we het samen delen.  “Het leven is een pijpkaneel, ieder zuigt eraan en krijgt zijn deel“.  Anders maar het oude beproefde middel, ongebluste kalk.  Lost ook alles op, zeiden ze vroeger op de LTS.  Ook dat zal inmiddels wel zijn achterhaald.  Of in ieder geval in twijfel getrokken. 
Dat is dus normaal.  Het conventionele doorvoelde normaal.  Niks nieuws aan.  Alhoewel . . .
Ik heb mijn twijfels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: