Zij, wij en de buren

“Mijn vader is een tovenaar, ‘t is echt ‘t is heus ‘t is raar maar waar”. Weet u hoe moeilijk het soms is om een deuntje uit je hoofd te krijgen ? Zo, dat was toch al jaren mijn ultieme wens, een verhaaltje met deze woorden te beginnen. Wij waren vroeger van een stichtelijke en christelijke herkomst. Zo was dat in die tijd. Zij waren de slechte, en wij waren de goede.
Met zij werden al die anderen bedoeld die dus niet de goeden waren.

Geloof me dat waren er heel veel. Misschien wel de meesten. Soms vraag ik me wel eens af, of dat nou aan hun opvoeding gelegen heeft. En dan vooral die van de generatie voorafgaand aan de mijne. Gewoon dus aan de algemeen ingeburgerd christelijke ingegoten overtuiging van de vastgestelde waarheid. Was het de waarheid ? Ik ben overtuigd dat er op die wijze gedacht werd, zonder enige terughoudendheid. Zij zijn slecht, en wij zijn goed. Ergens is dat misschien wel te begrijpen. Niet dat ik er achter sta, maar het is een logisch gevolg op.

Tita tovenaar, waarom mijn dubbele gevoel ? Onze linker buren, in de tijd, bestonden uit een papa en mama. Zij was een fanatiek beoefenaar van de trombone die zich indien nodig verplaatste in een originele fiat 500. Zo’n super klein bakje. Daarnaast waren zij in het trotse bezit van een, in die tijd, jonge zoon. Iets jonger dan ik was. Laten we het erop houden dat het een beetje verwend ventje was, maar dat hebt u dus niet van mij.
Tot op zekere hoogte kon ik het best met hem vinden. Door hem was er ook de aanleiding dat ik bijna bij een ongewenst aanwezig individu de arm eraf geschroefd heb. Bijna, twee anderen hebben mij daarvan weerhouden.
Ik was al aardig op weg dat moet ik wel toegeven. Ik moet dan wel erkennen dat ik een beetje boos was. U begrijpt vast wel dat ik dit bescheiden uitdruk.

Altijd al heb ik een zwak gehad voor mijn medemens, die ergens onder moest lijden. Daar heb ik gewoon moeite mee. Als ik er toe in staat was, dan deed ik daar wat aan.
Wat was er nog meer met mijn buurjongen ? Hij ging naar de school tegenover onze woning. Lekker dichtbij. Ik ging naar de christelijke basisschool een eindje verder lopen. Niet dat ik daar mee zat hoor, het is gewoon om voor u als lezer een beeld te scheppen.

Waarom een stuk lopen als de school aan de overkant van de straat was ? Dat is een hele goede vraag, met een nog “goeder” antwoord. Het was een verkeerde school. Helaas. In mijn herinnering komt niet naar voren dat het ook op die manier verwoord is, maar wij voelden dat gewoon. Op de school waar ik twee jaar heb mogen rondlopen, deden wij aan de kerkelijke feestdagen. Carnaval viel daar niet onder. Achteraf vind ik dat wel een tekortkoming, aangezien dit toch van oudsher een kerkelijke basis had. Oke, daar was ik in die tijd niet van op de hoogte, maar achteraf gezien best wel het vermelden waard.

Tita tovenaar, voor velen van jullie zal dit bekend in de oren klinken. Zo niet, dan maar even op You Tube checken. Vooral dat leuke blonde ding had in die tijd meer mijn voorkeur dan die idiote buurman. Dit geheel terzijde. Er kwamen ook van die Grobbebollen voor, althans ik meen dat die zo genoemd werden. Tegen de tijd dat het carnaval was ging mijn, door zijn moeder overgewaardeerde, buurgenoot geheel verkleed als zo’n Grobbebol naar school.
Nog steeds zie ik hem daar de weg overstekken in zijn langharige kostuum. Belachelijk, maar bijzonder netjes gemaakt door waarschijnlijk zijn blaasinstrument-liefhebbende mama.
Zijn vader heb ik nooit van enige naai-en breigerelateerde bezigheden verdacht. De hardwerkende man had waarschijnlijk meer dan voldoende afleiding bij de plaatselijke Albert Heyn. Al zegt dat natuurlijk verder niks over de persoon an sich.

Het zijn soms dingen die mij door het hoofd spelen. Daar loop ik dan de hele dag mee rond. Soms is dat dus een simpel melodietje van een vroegere tv serie. Hoe was dat ook weer met die andere kinderserie over dat kuikentje met die eierdop op z’n koppie ? Iets als, “ Zij zijn slecht en wij zijn goed, en dat is niet eerlijk, oh nee “. Einde zelf geïnterpreteerd citaat. Nu dat irritante liedje nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: