Onder zware druk ontstaan soms de mooiste dingen.

Met een redelijk aantal slagen om de arm, durf ik hier op dit moment bekend te maken dat het nu, precies twee jaar later, er zonder gekheid iets als een balans lijkt te zijn gekomen. Een paar maanden voor de genoemde twee jaar begon het dus met, waar ik achteraf van moet toegeven dat het inderdaad zo was, een vorm van burn-out. Het blijft voor mij een strijd, die nog niet is gestreden. Een strijd tegen beter weten in. Dit mag u voor tweeërlei uitleg opvatten. Sommige pogingen er iets aan te doen, zijn bij voorbaat al als zinloos te etiketteren. We noemen dat in de volksmond, “vergeefs pogingen”. Het is welhaast onmogelijk tegen je eigen karakter in te gaan. Het is voor zover als ik het me kan voorstellen, niet mogelijk je aard, je wezen, te veranderen. Persoonlijk denk ik dat je er wel mee kunt leren omgaan. Sommige lieden die deze aarde bewandelen, hebben daar een heel leven voor nodig. Even tussendoor, dit is dus de sterfdag van mijn vader. Wilde het toch even melden.
Nu verder met dit verhaal. Je bent wie je bent.

Heel soms worden we gezegend met een moment van helderheid. We mogen dan even afstand nemen van wie we,
als een derderangs acteur in een slecht geregisseerde film, spelen. Want laten we wel zijn, het hele leven is een spel.
Al vaker heb ik dit genoemd. Al eerder onder woorden gebracht, dat wij slechts een rol vervullen. Er is, helaas, geen script of draaiboek van onze levenswandel. Ook trouwens geen handleiding over hoe wij met onszelf om moeten gaan, maar dat terzijde. Vanaf de leeftijd dat we een beetje gaan denken, gaat het vaak al mis.  We groeien dan, zonder opzet, naar een, vooraf gezien, onontgonnen individu. Een beetje als door een ondoordringbaar woud, zonder kompas of plattegrond, een weg zien te vinden. Een weg naar ergens anders. Een weg die we zelf moeten plaveien. Ook dat “ergens” anders, staat nergens op een kaart aangegeven. Natuurlijk hebben we voor ons leven een bepaald doel voor ogen.   Althans, dat mag ik hopen. Daar werken we naartoe. En ja, bij enkelen leidt dit zo af en toe tot een succesje. Enkel, mogen we in die gevallen spreken van een succesvol leven ?

Laat ik er duidelijk over zijn, ik heb steeds getracht het goed te doen. Met de volle overtuiging ben ik mijn weg gegaan. Nu ik dus twee jaar de tijd heb gekregen om op mijn gelopen koers, met soms wat weemoed, terug te mogen kijken, kom ik in veel gevallen tot een andere conclusie. Niks valt daar meer aan te wijzigen. Het zijn gesloten hoofdstukken. Alleen zou ik het in het heden, in wezen anders willen zien. Mocht ik het allemaal nog eens overdoen, dan deed ik het echter net zo. Dit is wat ik wou zeggen. Het zijn mijn bewandelde wegen. Het heeft mij gebracht waar ik nu ben. Zonder de kanker was ik misschien nog een stuk verder gekomen, maar dat zullen we nooit weten. Soms komt een leven onder wat meer druk te staan. Net als bij diamanten. Die worden gevormd onder zeer grote druk. Met een mensenleven gaat dat ook zo. De gevormde edelsteen is dan zo sterk, dat het gebruikt kan worden om andere materialen mee te bewerken. Zover wil ik dan niet gaan. Een muziekalbum draagt ook deze titel.

Danny Vera, “Pressure makes diamonds”. Mijn persoonlijke mening, anderen mogen dat anders zien, een meesterwerkje. Het titelnummer van dit album is een prachtige ballade. Roller Coaster is een geniale compositie, heerlijk om te beluisteren. Hier komen twee, mij vertrouwde, onderwerpen in voor. Eerst de rollercoaster, de achtbaan, die ik heb mogen ervaren. De upps en downs in het opgebrand zijn. Ook het herstel, het gevolg door de verwijdering van een niet geïnviteerde gast, met de naam Tumor. De magnolia is al vele jaren mijn lieveling in de tuin. De reden ? Jim Croce. Al veel vaker heb ik laten doorschemeren, dat deze singer/songwriter verreweg mijn meest gewaardeerde artiest is. In zijn klassieker, “Alabama rain”, komt ook de magnolia voor. “Dusty haze on summer highways, sweet magnolia callin’“.

Toch vind ik bij bovengenoemde geluidsdrager, Pompadour Hippie de mooiste. Grappig eigenlijk dat ik ergens iets herkenbaars hoor. Mijnheer de president van Boudewijn de Groot, daar zit naar mijn mening een haast identiek loopje in. Het kan natuurlijk zijn dat ik het wil horen. Iets vertrouwds en herkenbaars. Net als ik in mijn leven had gewild.
Dat is dus achteraf. Daar hoef ik me dus niet meer druk over te maken. Om het maar eens zachtjes uit te drukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: