Juffrouw van den Berg

Waarschijnlijk hebben jullie nog nooit gehoord van juffrouw van den Berg. Nou is dat best wel te begrijpen, want zij zal, als ze nu nog leeft, al zeker zo’n 70 jaar zijn. Er was iets met een geboorte dat jaar toen ik de veilige thuisbasis had verruild voor een dagelijks verblijf op de kleuterschool. Wat het was, dat wist ik niet, wat kon daar nou belangrijk aan zijn.
Het Stokpaardje, de naam van de kleuterschool, waar ik mijn eerste stapjes heb gezet op weg naar wijsheid. Tenminste ik ga daar maar even van uit. Ik bedoel maar, ik was 5 jaar. Wat wist ik nou helemaal ? Nog helemaal niks natuurlijk.

Nou zal iedereen dit wel willen zeggen, maar ik wist het zeker, ik was haar allerliefste leerlingetje. Of hoe noemen ze die kleutertjes die daar de dag een beetje proberen op te vullen door met kleurpotloden, papier, zand en water en wat verder al niet meer ontdekt hoorde te worden. Om op latere leeftijd niet tegen het feit aan te lopen dat er ergens in onze jonge levensjaren, door niet meer te achterhalen misvattingen iets niet helemaal duidelijk is gemaakt. Of, zoals in de meeste gevallen, zelf proefondervindelijk ontdekt is.
Okee, ik zei dus dat ik absoluut haar allerliefste kereltje was. Daar had ze dan ook een hele belangrijke reden voor. Wij waren beide van dezelfde geboortedatum. En iedereen weet de verjaardag van de juf, ja daar kon geen enkele feestdag tegenop. Nogmaals er was nog zoveel wat ik nog moest leren, dus een feestje meer of minder, ik zat er niet mee.

Vooral niet als je nog maar net de straat uit mag. De kleuterschool bevond zich trouwens in de straat net om de hoek. Als ik hard riep, wat juffrouw van den Berg dan weer geen goed idee vond, maar als ik dat zou doen, dan kon mijn moeder mij thuis horen. Zo dichtbij was het.
Wat er zo anders was die dag ? Een beschuitje ter ere van het pasgeboren kroonprinsje. Wij hadden beschuit met muisjes. De kleur, ik weet het niet meer te herinneren. Zal ongetwijfeld blauw geweest zijn. Koninklijk blauw.
Wij zitten daar, Carlo en ik. Hij was een kameraadje van mij die boven het winkelcentrum woonde. Dat was dan van huis af de andere kant op. Iets verder dan de kleuterschool. Als ik op ons balkon zou gaan staan schreeuwen, wat mijn moeder dan weer niet zo’n goed idee zou vinden, zou Carlo mij thuis kunnen horen.
Maar hij was niet thuis, want hij zat tegenover mij in de kleuterklas van het Stokpaardje bij Juffrouw van den Berg. Ik kijk daar, in mijn herinnering, met een scheef oog naar Carlo. Op dat moment zit hij zijn muisjes te tellen, ik zie het nog voor me. Ik dacht direct, kom nou zeg, gaan we moeilijk doen over een bemuist schuitje ? ( deze had ik altijd al een keer willen gebruiken een bemuist schuitje, vind het zelf wel een leuke woordspeling )

Maar terugkomend op dat tellen. Ik dacht dus, hoe kan dat nou ? Probeert hij me nou voor de gek te houden ? We zaten al wel een tijdje daar op Het Stokpaardje, maar ik wist toch heel zeker dat we nog geen tellen hadden geleerd. Daar was die allerliefste juffrouw van den Berg nog niet aan toegekomen. Dat hebben we pas geleerd nadat we afscheid hadden genomen van de allerliefste kleuterjuf en onze verdere schreden gezet hadden op weg naar wijsheid en de basisschool.
Voor ons was het in die tijd nog een kleutergebeuren. Wij mochten nog lekker twee jaartjes kind blijven. Dat is inmiddels wel anders geworden. Helaas.

Wat ik in wezen wilde vertellen, soms ziet iets er heel interessant uit, maar in werkelijkheid . . . is het eigenlijk allemaal show. Juffrouw van den Berg zou dat zeer zeker beaamd hebben. Tenminste, als ik haar daar naar gevraagd zou hebben. Maar dat deed ik dus niet. Ik zat lekker te genieten van mijn schuitje met muizen. Tegenover . . . jawel. Zo telden we dus toch een beetje mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: