Gewel (da) dige films en series

Niet dat ik een fervent tv kijker ben, toch kan ik me bij meerdere uitzendingen dulden.  Het is voor mij een stukje ontspanning lekker zinloos naar een boeiende film te kijken.  Mijn aardige dame heeft nogal moeite met overbodig, onzinnig en wat voor vorm ook van geweld.  Zodra er acteurs als Bruce Willis, Chuck Norris of Steven Seagal op de aftiteling zou komen te staan, hoef ik me niet druk te maken of ik de hele film ongestoord kan uitkijken.  Heel af en toe kan ik er een zodanige draai aan geven dat ik nog vijf minuten langer kan genieten, daarna is eigenlijk de grap er een beetje af.

Nu wil ik mijn medebewoners van deze residentie het ook vooral niet aandoen ergens naar te kijken wat ze niet prettig vinden.  Dat doe ik wel, ik kijk wel mee met de diverse beeldvullende uitlatingen van bezoekjes bij boeren die op zoek zijn naar een vriendin, tot werkelijk zeer uiteenlopende informatie over de verschillende vorstenhuizen van geheel europa en ver daar buiten.  Gelukkig zijn hier geen liefhebbers van de diverse talenten-zoek-achtige programma’s of iets als Utopia toestanden.

Laat staan de vast weinig bekeken uitzendingen waarin een naakte dame die op een verlaten maar zonnig strand kennis maakt met een dito ongeklede jonge heer.  Ook de diverse beelden die gemaakt worden in ziekenhuizen zijn hier absoluut geen must-see.  De kalm voorbij kabbelende Engelse detectives daarentegen mogen hier bogen op grote waardering.  Derrick kwam daar vroeger ook voor in aanmerking, maar ja die Tappert had in de oorlog iets gedaan wat niet netjes was.  Dat zou eventueel nog door de beugel hebben gekund, maar wat doet zo’n gast in betreffend geval, ze geven het niet toe, domweg ontkennen.  Nou ja, dan weten ze daar wel raad mee bij onze oosterburen.  Abführen, das hätten wir nicht gewusst.

Terug naar de film, zonder teveel geweld.  The A-team, dat was ook ruim binnen de grenzen van het toelaatbare, evenals Knightrider.  Al lag het er bij die series wel heel erg dik bovenop, maar okee ze kregen het altijd weer keurig op orde binnen de vijftig minuten die een dergelijke uitzending in beslag nam om diverse zaken keurig af te handelen.  Want de uitkomst was wel over het algemeen vrij voorspelbaar, ach een kniesoor die daar teveel aandacht aan besteedt het was gewoon vermeackelijk om naar te kijken . . . toen tenminste.

Kijk, De Wrekers of Columbo dat waren nog eens series.  Daar stelde ik speciaal de binnenantenne voor in, om dan op een minutieus beeldscherm in zwartwit ergens boven op een plank geplaatst toestel, de volle kijktijd uit te zitten.  Van De Versierders, met Roger Moore en Tony Curtis, heb ik nog een dvd box.  Ongelooflijk, wat namen ze in die tijd de tijd om een achtervolging of een vechtscene weer te geven daar kwam welhaast geen einde aan.

Nogmaals terug naar de film van gisteren, eigenlijk eergisteren aangezien ik nergens een grotere afkeer van heb dan reclames.  Dat is op een vrij eenvoudige wijze te omzeilen, gewoon opnemen en later er naar kijken waarbij de boodschap wat betreft de boodschappen simpelweg tot een meer beperkte kijktijd worden teruggebracht dan wat hoogstwaarschijnlijk de bedoeling van de makers was.  Dus om even kort te gaan worden de films waar ik mijn tijd aan besteed ontdaan van de irritante onderbrekingen en hun gebrek aan serieus geweld.  Actie en geweld waarbij een komische ondertoon wordt gehanteerd gaat nog door de beugel, al lijkt het er soms wel op dat het maar krap gesteld is met die beugel.  Zo vind ik bijvoorbeeld de Lethal Weapon films best wel de moeite waard om de teevee voor aan te zetten, in mijn geval ook de dvd speler aangezien ik inderdaad de hele box heb.  Het komt er dan wel op neer dat ik er in mijn eentje naar mag kijken, tenminste niet met de andere huisgenoten hier.

Gisteravond was dat dus ook het geval, alleen ging het in dit geval om een film waar maar eigenlijk één scene in zat waar een beetje gevochten werd.  Juist op dat moment kwam mijn dame even naar beneden, ze was boven iets aan het doen op de computer.  Vrij kort na de stoeipartij die in de film voorkwam is ze weer, met het meenemen van haar mobiel en sleutels, naar boven vertrokken.  Daarbij iets uitend wat het midden hield tussen, is dat nou nodig en zie je wel, alleen maar geweld waar jij naar kijkt.

Dat laatste is iets wat ik ten zeerste wil bestrijden, maar om daar nou woorden aan vuil te maken dat ging me net weer te ver.  Na de afgelopen kampioensschappen voetbal begin ik me achteraf toch af te vragen of er een aannemelijke reden was waarom ik daar toch best wel een aantal keer alleen naar heb zitten kijken.

Zal er vast aan gelegen hebben dat oranje niet meedeed, ongetwijfeld niet aan welke vorm van geweld dan ook, vast niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s