Als ik mocht wensen

Waar het hart vol van is . . . u weet vast hoe het gezegde verder gaat.  Datgene waar wij door geraakt worden of wat ons hele leven, of een groot deel daarvan, bezighoudt daar willen we vaak iets over laten weten aan anderen.  Zelf ben ik steeds weer onder de indruk van de teksten van Reinhard Mey.  Velen in mijn omgeving zijn daar al vaak aan herinnerd, hetzij doordat ik er wat van laat horen hetzij dat ik zinnen aanhaal uit zijn rake en meeslepende teksten.  Omdat ze mij echt aanspreken is het een logisch gevolg dat ik er soms iets van gebruik in een gesprek.

Zo is het ook met mijn wijze van geloven, ook daar wil ik vaak iets over meedelen.  Het is wel zo dat ik er niet te pas en te onpas mee te koop wil lopen.  Er moet wel een aanleiding zijn en het moet ook op een natuurlijke wijze van pas komen.  Anderen mijn mening of overtuiging opdringen, dat zij verre van mij.  Aan de andere kant wens ik iedereen een plekje in de hemel toe, vooral zij die mij dierbaar zijn, valt dat onder egoïsme ?  Voorgaande zinnen heb ik later aan dit stukje toegevoegd, eigenlijk was ik met het nu volgende begonnen.

Alsin mijn ogen zeer passende suppletie, aanvulling, in de uit negentientweeënzeventig stammende film “A thief in the night “ werd het indrukwekkende nummer “ I wish we ’d all been ready “ van de onovertroffen gospelzanger Larry Norman gebruikt.  Voor mij, en velen met mij, blijft hij de grondlegger van de gospelrock, heel wat anders dan wat men tot die tijd gewend was.

Een beetje wat Elvis betekende voor de popmuziek, ook niet passend in de verwachting van de voorgaande generatie.  Ongehoord voor die periode waarin te snelle veranderingen volgens de gevestigde orde niet echt met open armen werden ontvangen, net zoals Larry in de zijne.  “ Why should the devil have all the good music “, ook zo’n schitterend nummer en zeer terecht opgemerkt door meneer Norman.  Helaas veel te jong overleden, ik wil er in geloven dat zijn taak hier op aarde voltooid was.  En ik ben er haast wel van overtuigd, dat hij er ready voor was.  Zijn wij dat ook ?

Misschien een vraag die u als lezer van mijn steeds curieuze stukjes wat met de wenkbrauwen doet fronsen.  Iets waar mijn eigen dame bijzonder goed in is, vooral als ze net tegen het punt aan zit om te tonen dat ze het er helemaal niet mee eens is en het maar een klein stapje is naar het duidelijk maken daarvan.  Dan begint ze met haar wenkbrauwen te trekken, best een grappig gezicht.  Ook onze dochters zijn van deze vermakelijke, maar zeker niet te onderschatten eigenschap op de hoogte.  Tot zover het gegeven optrekken van wenkbrauwen.  Door met belangrijker zaken.  Zijn wij er dus klaar voor ?  Heus, ik meen oprecht wat ik vraag.  Zo schijnbaar gemakkelijk vliegen we door het leven.  Misschien ook wel terecht, we kunnen niet bij alles denken over wat er na dit leven gebeurt.  En toch geloof ik dat het goed is om er een keer aandacht aan te besteden.  In elk geval om er zelf eens bewust mee bezig te zijn.

Mijn overtuiging is dat iedereen vrij is in de wijze hoe de tijd hier gebruikt wordt.  Dan wel wat mij betreft in elk geval zonder een ander daarmee tekort te doen, dus hoe dan ook met respect.  Toch zie ik het als een onderdeel van mijn taak om het er een keer over te hebben, vergeef het mij als het verkeerd overkomt.  Beschouw het als een goed bedoelde uiting van iemand die het soms ook niet allemaal begrijpt, maar er wel in gelooft.  We willen allemaal graag een goed en gezond leven, alleen wat er daarna dan komt daar verschillen we vaak van mening over.  Het zou natuurlijk ook zo bedoeld kunnen zijn, maar dat is iets wat een ieder voor zichzelf mag geloven.  Dat zouden we ook als positief moeten bestempelen, we hebben allemaal de vrijheid om daarvan te vinden wat we vinden willen.

En toch kan ik ergens ook wel begrip opbrengen voor zij die het niet willen geloven.  Het blijft voor velen ook een ongrijpbaar iets, en hoe er soms met het geloof wordt omgesprongen werkt ook niet altijd mede ten goede.  Aan iemand die nog nooit de smaak van een banaan heeft geproefd, valt het ook op geen enkele wijze duidelijk te maken wat de smaak nu werkelijk inhoudt.  Probeer dat maar eens over te brengen.  We kunnen ze hooguit laten zien hoe er genoten kan worden van een banaan.  Eenvoudigweg door te vertellen en te laten zien dat zo’n in een geel jasje, zij het soms met zwarte vlekken, gestoken boomvrucht een gastronomische beleving kan zijn.  Bovenstaande geldt natuurlijk enkel in het geval je gek op bananen bent, maar dat lijkt mij in dit kader voor de hand liggend.

Iemand die geraakt is door de Hemelse interventie of op minder opzienbarende wijze er mee in aanraking is gekomen of misschien altijd al van wist, die weet hoe het voelt.  En ik denk dat het geen enkele zin heeft een ander iets te willen opdringen als die ander totaal niet voelt wat het is.  Een voorbeeld zijn is alles wat we mogelijk kunnen doen, en dan zoals het ons ruim tweeduizend jaar geleden is voorgedaan.  Ja ik geloof er in en wens uit de grond van mijn hart, dat wij er allemaal klaar voor zouden zijn.  Dat is alles wat ik hierover kan schrijven, en eens zal blijken wie het bij het juiste eind heeft.

Eens . . . als een dief in de nacht.  Dan, wanneer alles goed komt.  Of niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s