Nog wat overgewicht

Ergens heb ik wel eens iets gehoord als, “ De kilo’s vliegen eraf ”.  Vaak is dat een gevolg van het volgen van een streng dieet, of iemand heeft ergens op een onbewoonde plaats een afslag gemist en nu al vier dagen in de wildernis op zoek naar iets eetbaars.  Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ergens een willekeurige reiziger op een niet voor buitenstaanders aan te raden plek komt in een niet nader te omschrijven uithoek van onze wereld om daar door één of ander fanatiek stelletje onverlaten in gegijzeld genomen, en ze in dat clubje niet hadden gerekend met een extra gast aan tafel.  Ja, dan zullen de kilo’s er ook zeker wel af vliegen.

Maar andersom is ook geregeld het geval, dat er een toename is van het gewicht.  Daar zijn dan ook een aantal aanleidingen voor te geven, zoals het gezellig op vakantie gaan en alleen nog maar voedsel en drank tot je nemen in combinatie met verder geen enkele vorm van lichamelijke activiteiten.  Nou ja, behalve dan vroeg opstaan om de bekende handdoek op een strandstoel te leggen daarmede andere vakantiegangers duidelijk te maken dat de betreffende zetel gereserveerd is.  Daarna snel terug naar het hotel om nog wat bij te komen van het ‘s nachts zuipen en voedsel innemen, en dan tot rond het middaguur plaatselijke tijd maar kalmpjes aandoen.

In een wat ernstigere situatie is het helaas toch soms het eerste, als iemand te kampen krijgt met ziekte.  Het is soms tergend en mensonterend om te moeten zien hoe, door bijvoorbeeld kanker of misschien juist het rekken daarvan, eertijds gezonde mensen als een kaarsje dat langzaam opbrand en tenslotte uitgaat tot een levenseinde komen.  En voordat dat einde dan gekomen is steeds meer interen tot er een fractie van hun oorspronkelijke gewicht over is gebleven.  Al veel te vaak heb ik hierover gehoord, en zelfs al meegemaakt bij dierbaren.  We zijn ons allen, de meesten dan naar ik wil geloven, weten echt wel dat we geen enkele garantie hebben op een gezond leven.  Zij die tenslotte sterven door ouderdom zijn ook niet meer wat ze waren, ook zonder kwalen gaan velen in gewicht er op achteruit.  Een enkeling daargelaten, die nemen hun gewicht mee in de kist.

Hoe ik nou bij al die extra kilo’s kom, ja dat is nou precies mijn vraag.  En beter nog, hoe kom ik er weer van af.  Jazeker, het is volkomen begrijpelijk dat wanneer ik een tijdlang wat minder beweging heb en eigenlijk het meest van de tijd in de binnenkant van een stoel verblijf.  Na tien weken en ruim vijfenhalve kilo aan extra ballast heb ik nu eindelijk het gevoel dat mijn buik weer iets meer zicht laat op mijn gehavende piemelottie.  Helaas is daar nog niet echt veel verbetering zichtbaar, nog steeds ga ik er van uit dat ook daar weer wat herstelling zal optreden.  Maar ik weet dat de wens nog altijd de vader van de gedachte is.  Mogelijk dat ik straks weer een beetje mag meedoen met het gewone leven, al ben ik niet helemaal meer goed op de hoogte van wat het normale leven eigenlijk inhoudt.  Misschien toch altijd mijn vertekende blik geweest terwijl ik altijd dacht goed te weten hoe één en ander in elkaar stak.  Zou dat voor anderen ook gelden, ik ben bang van wel.  Wie weet of mijn idiote verhaaltjes daar een heel klein beetje aan hebben mogen bijdragen.

Doordat ik probeer mij langzaam aan tot wat meer lichamelijke activiteiten te ontplooien zullen deze stukjes ook wat minder vaak met een ritme verschijnen.  Er moet natuurlijk ook iets te melden zijn, anders draait het nog op een soort blog uit, waarin ik mij dan verlaag net als vele anderen die met alle geweld iets op het zo enorm overschatte internet willen plaatsen.  Dat is nooit mijn bedoeling geweest, mij is het er steeds om gegaan iets te vertellen wat er met iemand gebeurd die met deze toch wel ingrijpende dingen te maken krijgt.

Hierbij wil ik mijn lezers toch bedanken dat ze de tijd hebben genomen om mijn belevenissen een beetje te volgen.  Vooral zij die dat dan ook zo af en toe lieten weten, heb ik toch niet het twijfelachtige gevoel dat ik een roepende in de woestijn ben.  Al weet ik dan wel zeker dat mijn, in de afgelopen weken, vergaarde extra kilootjes er toch in een hoger tempo zouden afvliegen.  Als ik weer denk iets te vertellen te hebben laat ik het weten.

De zwangerschap van mijn dochter gaat voorspoedig, nu al bijna twee kilo, eigenlijk zou ik dat moeten zeggen in ponden maar kilo’s klinkt meer en ook in de context van het voorafgaande beter op zijn plaats.  Vergeeft u mij deze benaming.  Over twee weken mijn eerste controle, we bidden en hopen op een goede uitslag.  En een voorspoedige bevalling.

Advertenties

2 gedachtes over “Nog wat overgewicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s