Niets blijft, behalve iets

Het was een bijzonder aangename en enerverende dag, en ik heb het volgehouden.  Nu rustig in mijn inmiddels vertrouwde stoel lekker onderuit en zo verstandig geweest toch maar een capsule te nemen.  Eerlijk gezegd, het lijkt erop dat ik na een aantal toch wel zware en ingrijpende weken nu toch wat stabieler begin te worden.  Het is natuurlijk zo dat als je pijn hebt, je eenvoudigweg minder aktiviteiten onderneemt waardoor je in een spiraal komt van het ene houdt het andere in stand.  Vooral nu mijn stoelgang weer een iets meer een gestroomlijnde modus begint aan te nemen, begint het er serieus op te lijken dat ik echt het herstellingsproces straks achter mij kan laten.

Of het allemaal weer als vanouds wordt, dat zal nog moeten blijken.  Het is vanuit mijn positie gezien vast wel te begrijpen dat ik een beetje terughoudend ben, ik hou me nog een heel klein beetje op de vlakte.  Inmiddels hebben we een brief van het ziekenhuis ontvangen waarin een afspraak gemaakt is met de uroloog.  Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat dit de normale gang van zaken is, dus niet dat dit door de huisarts is aangevraagd vanwege mijn laatste bezoek aan haar.  Het is toch wel iets wat van te voren bekend was, er zou een moment komen dat er een vervolg kwam op al het voorafgaande.

Vanaf de eerste keer dat ik hoorde dat er iets niet in orde was wist ik dat er twee mogelijkheden zich konden voordoen.  Ofwel mijn toekomst zou iets korter worden dan vanuit een gebruikelijk perspectief verwacht mocht worden, of er zou weer een tijd komen waarop de zaken hun vertrouwde beloop zouden gaan nemen.  Even een tijdje op een zijspoor gezet, maar in de remise wat opgelapt en terug op de rails.  Terug om weer door te denderen, terug in het leven, met hernieuwde kansen de toekomst tegemoet.  Het is niet eenvoudig deze gemoedstoestand op de juiste wijze onder woorden te brengen.  Misschien wel net zoiets als dat je kinderen steeds een beetje ouder worden, ze blijven er wel maar toch is er steeds iets wat anders wordt.  Zoals ze waren zijn ze niet meer, niet zozeer hun karakter of hoe ze zijn, het heeft iets van een groeiproces.

Als ik in mijn gedachten terug ga naar dingen die we samen beleefd hebben dan voelt het als een eeuwigheid geleden.  Terwijl het hooguit om drieëntwintig jaar gaat, het is een metamorfose.  De basis blijft gelijk maar het gaat steeds meer op iets lijken wat het eerst niet was en toch ook wel.  Teruggaan is onmogelijk, soms voelt dat als melancholie.  Er is maar één ding wat verandert en dat is de tijd, verder blijft het meeste zoals het is.  Tijd kunnen wij niet stoppen of terugdraaien, we moeten verder hoe hard dat soms ook is.  Velen moeten wij dan ook achter laten in de tijd, als zand dat tussen onze vingers doorglipt het hoe hard wij ook ons best doen het vast te houden.  Zo moet ik ook het bij mij gebeurde loslaten en ergens in mijn hoofd een plekje geven.  Dan verder gaan met hernieuwde, langzaam weer te verkrijgen, energie.

Dat wat is geweest kan ik weinig meer aan doen, dat wat nog gaat komen wel.  Althans, tot op zekere hoogte.  Net als bij opgroeiende kinderen, je kunt ze wat adviseren als ze tenminste naar je willen luisteren.  Verder is een goed voorbeeld zijn het enige wat je werkelijk kunt doen.  In al de verwikkelingen en festiviteiten die wij ondervinden kunnen we alleen maar proberen bij ons zelf te blijven en er van maken wat er van te maken is.  En morgen kan alles weer helemaal anders zijn, zelfs zo anders dan wat wij ons ooit hadden kunnen bedenken.  Het blijft één groot verrassingscircus en wij mogen de harlekijn spelen, de ene keer met een lach de volgende keer met een traan.  De enige zekerheid die voor mij persoonlijk er altijd zal zijn, die verandert nooit.  Hij was en is en blijft.  Nu ik nog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s