Voor het feest geweest

Kun je dit nou een feestje noemen ?  Het is natuurlijk niet de dag, dat is pas dinsdag.  JW is hier wel geweest en dat is altijd een feestje, zou hij dinsdag ook het gezelschap op komen schalen ?  Zelf ben ik nooit zo van de feestjes, hetzij dan dat die feestjes bestaan uit maximaal drie mensen die allemaal een zwak voor vinyl bezitten, als in muziekdragers,  en speciaal biertjes.  Daarnaast gaarne een voorliefde voor sarcasme, niet persee noodzakelijk maar wel een meerwaardeverhogend argument dit mede om voor de conversatie een prettig gestoord nivo te bereiken.  Verder een kleine afwijking in de vorm van recalcitrant gedrag en ook vooral het niet volgen van de gebaande wegen werkt absoluut in het voordeel.

Uit het voorgaande mag geconcludeerd worden dat ik niet vaak voor een feestje te porren ben.  Al voeg ik hier dan wel aan toe dat ik goed ben in het me inhouden, en aanpassen tot op zekere hoogte.  Dat heeft dan ook weer veel gemeen met het op de hoogte zijn van de anderen wat betreft de ironie, luchtigheid en aanleg voor zelfspot.  Er is een serie op tv over vier soort van samen optrekkende gasten die iedere vorm van sarcasme met twee handen aanpakken, in de titel van de show zit al het woord theorie.  Hun humor is mij wel op het hart geschreven, al is het wel in de meeste gevallen aardig voorspelbaar, tenminste dat is mijn theorie.  Dat kan natuurlijk ook liggen in het feit dat de serie al een aantal seizoenen draait, en de wens steeds vaker de vader van de gedachte is.  En vader weet natuurlijk alles, dat is voor veel ouders te zeggen.

Ik geloof dat ik wat begin af te dwalen, al is ook die uitdrukking natuurlijk tot op zekere hoogte lading dekkend.  Het is schrikbarend hoeveel uitzendingen op tv gebruik maken van het schofferen of belachelijk maken van anderen, en ook in meerdere gevallen door de persoon of personen in kwestie zelf.  Zijn er nog programma’s op het scherm te zien waar iets werkelijk de waarheid benaderd ?  Ik ben bang van niet, helaas.  Vroeger had je programma’s als Showroom of De stoel, in mijn herinnering komt het me voor dat daar nog geen loopje werd genomen met het waarheidsgehalte.  U zult meteen in de strijd gooien dat er steeds geroepen wordt dat vroeger alles beter was, en misschien is dat ook wel zo.  Maar ik ben er wel zeker van dat we vroeger nog wel verbaasd konden worden, er waren minder voorvallen die we wel aan zagen komen.

Het kan zijn dat alles al eens gezegd is, maar laten we dan àls er iets vermeld wordt het in elk geval proberen origineel te brengen.  Niet dat ik me er zorgen over maak, maar het zal met name voor de reclamemakers steeds lastiger worden oorspronkelijk uit de hoek te komen.  Het kan natuurlijk zijn dat dit een totaal overbodig uitgesproken zorg is, het nivo van de kijker of luisteraar is ook niet meer hetzelfde als veertig jaar geleden.  Toen konden ze ons, de onbenullige kijkers, nog wat wijs maken nog van alles op de mouw spelden.  Inmiddels zijn wij, de meesten van ons dan, al dermate getraind dat wij onmiddellijk doorhebben wanneer men een wits met ons uithaalt.  Zo snel laten wij ons heden ten dage niet meer in het ootje nemen, wij weten nu wel beter.  Waar ik echt nooit aan zal wennen zijn de reclameboodschappen die om de vijf minuten een film, serie of documentaire onderbreken.  En net daarvoor wordt ons dan getoond wat er na de break weer te zien is, en ergens daar tussendoor wat er allemaal aan andere uitzendingen nog bij deze omroeporganisatie vertoond gaat worden.

Nadat ik vijf keer dezelfde informatie over mij heen krijg, begin ik toch oprecht te twijfelen aan het intellectueel nivo van de andere kijkers, danwel wat zij die het op het scherm brengen houden van de kennis van het kijkend volk.  Zij moeten wel denken dat ze te maken hebben met achtergebleven nooit verder ontwikkeld stelletje onnozele lieden.  En heel soms, als ik dan weer zit te kijken naar een opgenomen programma of film terwijl ik de onderbrekende hoogst irritante boodschappen doorspoel, dan denk ik dat ze er misschien helemaal niet zo ver naast zitten.  Laten we het er op houden dat ik met sommige zaken helemaal klaar ben, en feestjes is daar eentje van.

Straks maar weer een kopje thee drinken, het is ten slotte de verjaardag van oma, die wij op voorhand vieren.  Ze is al wat op leeftijd, vanwege gehoorproblemen krijgt ze niet meer alles mee.  Voor haar is dat soms wat vervelend, voor ons is dat soms reden tot hilariteit.  Maar altijd ruim binnen de grenzen, en vaak lacht ze zelf ook mee.  Ja ja, wij zijn ons er eentje.  Nu een ontzettende pijn in mijn bovenbeen wat verschrikkelijk naar beneden trekt, ik weet niet hoe ik moet zitten om er van af te komen.  Op advies van Gea toch nog maar eentje van de vijf overgebleven capsules genomen, en gelukkig het helpt.  Een beetje licht in mijn hoofd maar geen pijn meer, morgen maar weer bellen, houdt het nu nog eens op . . . ?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s