Hoe dichterbij hoe erger

Vandaag voor het eerst weer naar de plaatselijke super geweest, ik zeg altijd C 1000 maar al enkele jaren is het een Coop.  Ik hou er nou eenmaal van een eenmaal gebruikte naam te blijven gebruiken, zo doe ik dat ook bij mijn dochter.  Wij hebben haar bij de geboorte de roepnaam Wenri gegeven, haar doopnamen zijn Wendela Irene die tweede naam had ik ingebracht de eerste is een beetje een naam die in de familie van Gea voorkomt, tante Wendelke.  Haar broer, de opa van Gea, heette Hiske.  Aangezien wij gezegend zijn met de twee knapste dochters die er bestaan, is Hiske dus nooit van toepassing geweest.  We hebben na wat hutselen met haar geboortenamen, Jessica Marijke, er Jiska van gemaakt.  Onze oudste dochter is al een poos geleden begonnen met het gebruiken van Wendela, wij zijn daar trots op.  Toch blijf ik Wenri zeggen, of als het snel moet, Wen net als bij Jis.  In de supermarkt heb ik wat bolletjes, croissantjes en een half brood gekocht dat bestaat uit vierkante plakjes.  Ideaal voor een tosti, stond erbij, oh ja er lagen ook nog twee pakjes met heerlijke pecankoeken heb toch maar een pakje meegenomen.

Achter de kassa zat een bekende dame die lang heel schuin tegenover ons heeft gewoont, zei vroeg meteen hoe het met mij ging.  Zo gaat dat altijd in een dorp, iedereen weet alles van de anderen.  Vooral als je natuurlijk in de plaatselijke winkel werkt.  Ik vertelde haar hoe het er op dit moment een beetje voorstond en wat er allemaal had plaatsgevonden.  Ook wat er eventueel had kunnen gebeuren alsik er mee had doorgelopen, ze schrok ervan en kreeg kippevel op haar armen.  Kijk dan heb ik toch het overtuigende gevoel dat zoiets anderen aangrijpt, ineens komt het heel dichtbij.  Natuurlijk zijn wij niet de hele tijd met de beslommeringen van anderen bezig, dat kan ook niet.  Maar als je dan met iemand praat die een nare tijd doormaakt, dan weet je in één keer dat het niet gewoon is, dat er anderen zijn die leven met pijn of in onzekere tijden.

Twee dagen geleden ben ik nog even bij mijn overbuurman geweest zoals ik al eerder schreef, en ik moet toegeven dat als je er een gezicht bij ziet het je echt raakt.  Als er ergens op de wereld een vliegtuig met driehonderd mensen aan boord neerstort dan vinden wij dat erg.  Als er ergens op de wereld, niet waar dat vliegtuig is neergekomen maar ergens anders natuurlijk, zich een zware aardbeving voordoet dan zijn wij geschokt.  Maar als in je directe omgeving een goede bekende is overleden aan een ernstige ziekte, dan zijn wij er kapot van.  Het gaat niet om de ernst, het gaat niet om het aantal slachtoffers, ja natuurlijk is het wel iets waar wij enorm van schikken maar het gaat erom of het bekenden zijn goede bekenden of in het ergste geval vrienden of familie.  Wij weten dat naast alle ellende en rampen, oorlogen en aanslagen dat er ook veel kleinere dingen gebeuren.  En dan bedoel ik als in de vorm van onaangenaamheden, ziekte of ongelukken.  Maar zolang als wij er geen gezicht bij hebben blijft er een afstand die wij angstvallig in stand proberen te houden.  Toch is het goed dat het zo gaat, er is natuurlijk het spreekwoord, “ Gedeelde smart, is halve smart “.  Maar geldt dat ook niet voor vreugde ?

Het is goed in je eigen kring er te zijn voor anderen, het liefst zonder dat je er zelf beter van wordt.  Geven is altijd beter dan te ontvangen, maar geloof me als je veel geeft krijg je er altijd wat voor terug.  Ook daarin spreek ik nu uit ervaring, en ik weet niet eens of ik altijd zoveel gegeven heb.  Laat ik besluiten met het schrijven dat alles wat ik tot nu toe geschreven heb berust op eigen ervaringen en op eigen gedachten en inzicht.  Mocht het zijn dat er lezers zijn die het er niet mee eens zijn, of alleen in grote lijnen.  Gelukkig maar, als we allemaal hetzelfde zouden denken of vinden dan werd het een verschikkelijk saaie bedoening.  En dat zou pas erg zijn.  Ieder het zijne, en ieder zijn of haar vak.  Waar ik dat laatste nou vandaan haal, onbegrijpelijk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s