Naast jezelf

Een aardige bijkomstigheid als je een beetje in de zogeheten lappenmand zit, ook weer zo’n bijzondere woordspelling waar zou die vandaan komen ?  Ergens uit een ver verleden waarschijnlijk, maar okee als je net als ik herstellend bent gaan heden en verleden toch een wazige combinatie vormen met als enige overeenkomst het heden.  Die aardige bijeenkomst, kijk in een ziekenhuis zijn de meesten bijzonder vriendelijk.  Althans in gevallen als deze, ze hebben alle begrip voor je en nemen ruim de tijd.  Ook de aardige dame die elke veertien dagen belt vanwege arbo contacten heeft telkens een luisterend oor en zeer meelevend met mijn gesteldheid.  Ook de arbo arts die mij een paar weken geleden belde. Aangezien ik niet in staat was bij hem op consult te verschijnen vandaar dat we telefonisch contact hadden, hij was behoorlijk geschrokken van de dingen die mij waren overkomen.  Zelfs mijn dochters zijn mij ter wille, zij het dan dat er best wel af en toe van enig sarcasme sprake is, onbedoeld ga ik maar van uit.

Graag zou ik willen schrijven dat ik helemaal vrij van pijn was en dat ik mij fris voel als een hoentje.  Nee, nog niet dus.  Het zal wel meer tijd vergen dan ik op had gerekend.  Gisteren ben ik nog even naar onze overbuurman gelopen, heeft zijn zesde chemo achter de rug.  Straks gaan ze weer een scan maken en dan zal hij te horen krijgen hoe het er voor staat, of de kanker is terug gedrongen.  Beiden zijn we het erover eens dat niet zozeer de onderzoeken en behandelingen onze bezig houden, natuurlijk wel wat maar het zijn dingen die er nu eenmaal bij horen.  Wat ons beiden het meeste raakt zijn de uitslagen die worden medegedeeld, de gesprekken waarvan je telkens weer hoopt dat ze gunstig mogen zijn.  Het is een spanning waar ik ook voor mezelf zu al een beetje tegen aan zie, zodra er weer gemeten gaat worden op de PSA waarde.  Bij omgaan met tumoren en aanverwante kwalijke zaken komt het toch veelal aan op hoe het er voor staat, is het weg, is het minder geworden of heeft de operatie of kuur niet die uitwerking gehad waar bij de behandelmethode op gehoopt werd.  Velen leven mee, zowel met mij als met al die anderen die met ziekte te kampen hebben.  Toch blijft het op afstand, zij die het zelf aan hun lichaam ervaren die weten wel beter.  Die weten inmiddels veel beter.

Onze hond viert vandaag zijn vijfde verjaardag, niet dat het hem wat uitmaakt maar voor ons die om hem heen leven is dat toch een feestje waard.  Ik heb een half uur appels zitten schillen en daarna nog ruim een kwartier bezig geweest dit ontschilde fruit in gelijkmatige plakjes te snijden.  Jawel, wij krijgen appeltaart.  Mijn dochter is een fervent bakster geen aflevering van “Heel Holland Bakt”,  heeft zij gemist.  Ook de leerzame en prijzige boeken die na elk seizoen worden uitgegeven staan op haar boekenplank, samen met nog tal van andere bakboeken.  Ik wil hier nog wel even vermelden dat sinds ik wat minder beweeg er bijna tweeënhalve kilo aan mijn gewicht is toegevoegd, en dat voel ik ook.  Er wordt mij toegezegt dat die kilo’s er straks vanzelf weer afgaan, ik hoop het.  Maar ja, vers gebakken appeltaart met slagroom klinkt natuurlijk wel zeer appetijtelijk en daarnaast niet te versmaden.

Waar ik mee begon te schrijven is eigenlijk dat ik veel lieve en goede vrienden heb die allemaal, ieder op zijn of haar eigen wijze, mij laten weten dat het ze raakt.  Ik hoop dat ik ze, ook door dit te schrijven, toch duidelijk kan maken hoezeer ik dat op prijs stel.  Toch had het om mij niet gehoeven om op deze wijze daar achter te komen, een simpel griepje, een gebroken been of desnoods een ingegroeide teennagel had ik ruimschoods voldoende gevonden.  Wij hebben het niet voor het kiezen, zegt men.  En voor sommige dingen zal dat ook gelden, maar wat we wel te kiezen hebben is het aan anderen laten weten dat je met ze begaan bent.  Een ieder die zich betrokken of geraakt voelt bij de pijnlijke en onzekere tijden van naasten, die wil ik uit de grond van mijn hart daar echt voor bedanken.

“ En wat je ooit gedaan hebt aan de minste van Mijn broeders, zegt Jezus, dat heb jij aan Mij gedaan “.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s