Tijd, drie haren en relativiteit

Is het u wel eens opgevallen, ik ben absoluut zeker van wel, dat Einstein best wel wat te weeg heeft gebracht uiteraard na Galileo Galilei.  Ervan uitgaande dat u op de hoogte bent van deze twee zeer intelligente heerschappen.  Ik wil mij voor nu graag beperken tot het gegeven relativiteit.  En dan wil ik het graag brengen in een vorm die mij door mijn goede vriend en man van mijn lieve nicht in Almelo, Drs. Ch van den Berg is uitgelegd.  Ik mag Charles zeggen, een heerlijke man waar ik uren mee kan bomen over diverse uiteenlopende zaken.  Helaas dat de afstand tussen ons beider domicillie zich in een te groot aantal af te leggen kilometers laat vertalen, anders zou ik zeker elke week wel een avondje bij hem in conclaaf gaan.  Ik heb hem persoonlijk benaderd of ik zijn eenvoudige uitleg van de hierboven al reeds genoemde relativiteitstheorie, mag gebruiken in één van mijn stukjes geschreven woord.  Dat werd mij volledig vergund, waarvan akte.

Wat is tijd ?  Tijd is een betrekkelijk begrip, evenzo uiteraard snelheid, één van de peilers waarop de gehele theorie berust.  Energie, massa en snelheid om het compleet te maken.  Ik blijf nu bij de tijd, ik ben altijd al bij de tijd gebleven en in enkele gevallen mijn tijd al ver vooruit.  Maar ik geloof dat ik nu wat afdwaal, en het ligt niet in mijn bedoeling de zaak gecompliceerder te maken maar juist eenvoudiger.  Mijn excuses.  Wanneer is iets veel en wanneer is iets weinig, wanneer is iets zwaar en wanneer licht.  En, zoals de Fransen zeggen last but not least, wanneer duurt iets lang en wanneer juist kort.  Dat alles is een vorm van gerelateerd zijn aan.

Erg duidelijk is dit dan weer niet dus zal ik mijn toevlucht zoeken in een paar eenvoudige voorbeelden, waarvan er eentje dus in bruikleen is van eerder genoemde Drs.  Als wij ons in een auto, liefst een veilige en in deze tijd van het jaar en huidig sneeuwdek voorzien van winterbanden.  Wanneer wij ons dan met een snelheid van laten we zeggen honderdvijftig over de autobahn begeven, dan is dat als snel te bestempelen.  Op het moment dat er dan in onze achteruitkijkspiegel een paar lampen opdoemen die zich in een hoog tempo naderbij begeven, dan weten we uit ervaring dat er aanstonds, binnen luttele seconden een bolide ons aan de linkerzijde zal passeren.  Op dat exacte moment lijken wij dus stil te staan, aangezien de zich even later voor ons bevindende Audi, BMW of Porsche, een snellere verplaatsing heeft.  Of als het vervoersmiddel voorzien is van een Nederlands kenteken in de meeste gevallen een afgetrapt golfje of oude Skoda of Volvo die zich volkomen veilig waant door met het gaspedaal volledig weggedrukt in de vloermatten een weg te banen rechtstreeks naar een naar alle waarschijnlijkheid niet op tijd te bereiken bestemming.

Zie hier de relativiteit van snelheid, wanneer wij iets passeren wat stilstaat dan gaan wij snel, wanneer in het andere geval iets ons passert dan gaan wij trager.  En dan is de snelheid die wij maken dus hetzelfde, dus het komt alleen anders op ons over.  Het te gebruiken voorbeeld van mijn goede vriend Charles geeft dat weer op een geheel andere wijze aan.  Drie haren op je hoofd mag gerust bestempeld worden als zeer weinig.  Drie haren in je, in een dubieus restaurant, bestelde bordje soep daarentegen is weer iets teveel.  Veel of weinig is dus ook relatief.

Mijn eigen bijdrage om dit ten slotte te verduidelijken en een link te leggen met de tijd waarin ik mij nu voortbeweeg.  En ik zeg er meteen bij het is een voorbeeld, niet dat uit deze beschrijving enige ernstige conclusies getrokken mogen worden.  Dat is dan geheel de verantwoordelijkheid van de lezer.  Op het moment dat er drie maanden gewacht moet worden om te weten of er nog eventueel iets is achtergebleven na het verwijderen van de prostaat en lymfeklieren, dan voelt dat als een lange periode.  Aan de andere kant, en nu wordt het een paradigma.  Een gedachtenpatroon voor zij die niet weten wat een paradigma inhoudt.  Als dus aan de andere kant er wordt medegedeeld dat door toch een kwalijke bijkomstigheid er op andere plekken een gewas is ontstaan wat snel is uitgegroeid en als levensbedreigend betiteld mag worden, en men spreekt over een levensverwachting van nog geen jaar.  Dan is dat ineens een veel te korte periode.  Terwijl, zoals wij vroeger al op school hebben geleerd, een jaar langer is dan drie maanden.  Zo betrekkelijk is tijd dus, ik wens u een fijne dag en misschien tot later.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s