Gebakjes en lucht

De eerste dag dat ik weer zelf achter het stuur van mijn auto ben gaan zitten, en daarbij mij een kleine drie kilometer verderop bij onze goede vriendelijke voormalige buurvrouw heb vervoegd.  Zoals al eens eerder vermeld schoonmoeder van mijn dochter, om samen een bakje koffie te nuttigen.  Dit in de subtiele combinatie van een zogeheten lepelgebakje, het zit in een vierkant taps toelopend doorzichtig plastic bekertje en is gevuld met een substantie die je normaal in een standaard gebakje vindt.  Met slagroom er op en een lepeltje van chocola, zeg maar gerust een lepel.  We hebben zo even over en weer wat gesproken over onze kwalen waar wij op dit moment mee te kampen hebben, zij over haar hart-en aanverwante vervelende tekortkomingen en ik over de rest.

Uiteraard kwamen ook onze gemeenschappelijke kwesties aan de orde, we zijn per slot van rekening de grootouders van Julietta.  Ons kleinkind dat nooit ouder is geworden dan tweeëntwintig weken.  Toen ik weer thuiskwam, voor de eerste keer na ruim drie weken bij een ander op visite te zijn geweest bemerkte ik een irriterende lucht toen ik binnenstapte in de bijkeuken.  Mijn neus had er wat moeite mee deze geurexplosie te verwerken.  Oma, die bij ons inwoont aan de voorzijde van ons huis had zuurkool gekookt, of in elk geval iets van die orde.  Ongelofelijk, niet te harden.

‘s Middags stapte zij even binnen bij ons en merkte op dat er een doordringende odeur in de lucht hing, letterlijk zei ze, “ Wat stinkt het hier ”.  Ja, die indruk konden mijn dochter en ik ons ook niet aan onttrekken.  Wij hebben geprobeerd haar duidelijk te maken, het oude mensje telt al bijna drieëntachtig jaren, dus getracht duidelijk te maken dat deze luchtkleuring door haar kookkunsten kwam.  Oh nee, dat kon absoluut niet.  Wij hadden afgezien van een broodje in de broodrooster ons nog in het geheel niet bezig gehouden met kokkerellen, u moet weten dat wij de vaste gewoonte er op na houden ’s avonds warm te eten.

Eindelijk is nu de oplossing gevonden waarom er vaak vanaf het gedeelte waar zij woont, het is een gescheiden woning, een pentrante kooklucht ons domein bereikt.  Het lag voor de hand.  Al de tijd dat zij eten kookt heeft zij nooit de afzuigkap aan gezet, hooguit als ze pannekoeken bakt.  Ja, en waar trekt die geur dan naar toe, exact naar het WTW systeem dat zich dan weer in de inloopkast boven bij ons bevindt.  Daar hangt al sinds zij haar intrek bij ons heeft genomen een geur die ik mij nog kan herinneren van bij mijn eigen opa en oma de Groot in Enschede.  Oudere mensen hebben vaak een specifieke geur in hun huis, eigenlijk wil ik daar nu niet verder op ingaan.

Iets anders, de zon schijnt hier practisch de hele dag en dat geeft toch een prettig gevoel.  Okee, het is nog niet meteen voorjaar maar het komt mijn herstel wel ten goede.  Ik geef toe dat ik toch twee wat beroerde dagen achter de rug heb, ze zeggen dat dat erbij hoort.  Is wat mij betreft geen noodzakelijk kwaad er niet bij te horen maar soir, het zij zo.

Vanavond is er weer de jaarlijkse poëzieavond in de bibliotheek, ik wil proberen daar even naar toe te gaan zal de derde keer worden.  Ben toch weer een beetje benieuwd, niet gespannen gewoon benieuwd.  Ook afwachten of ik daar een beetje goed kan zitten, want dat is iets wat nog behoorlijk tegenvalt ook dat zal er wel bijhoren.  Al sinds die verrekte biopsie heb ik daar een door pijn geplaagd gebied, vooral als ik het net gebruikt heb.  Dat gebeurd nog wel een paar keer per dag, zo af en toe doe ik toch een poging te ontlasten.  Kortom, we komen er met vallen en opstaan, maar het gaat de goede kant op.  Het afwachten en geduld houden blijft, maar wordt er niet vaak gezegd, “ Alles went “.  Behalve een zere krent zou ik daar in mijn huidige toestand aan toe willen voegen.  Excuseer mijn taalgebruik, die vrijheid heb ik mij toegeëigend.  Soms lucht dat even lekker op.  En opluchten is soms best wel fijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s