De tijd die wacht

Deze nacht ben ik niet meer van bed geweest om teveel druk in mijn blaas te verminderen, dat is weer een hele stap vooruit.  Nou zullen er velen zijn die ook zonder klachten met hun prostaat nog wel eens zo af en toe ’s nachts moeten afwateren.  In veel van deze gevallen zal dit absoluut te maken hebben met leeftijd, maar er zullen ook gelegenheden zijn waarin dit te wijten is aan indrukwekkende hoeveelheden bierinname.  Zij die hier in getraind zijn hebben daar vaak al extra ruimte voor gecreëerd in de contreien rond hun navel.  De veelgebruikte verontschuldiging die hier te pas en te onpas voor gebezigd wordt is, “ Goed gereedschap hangt onder een afdak “.  We zullen dat zaakje maar in het midden laten, mede gezien de werking en grootte van mijn eigen zaakje.  Weet u, het is een vorm van wennen aan.

Kijk als iemand altijd in een Amerikaanse V-8 heeft geforenseerd, en derhalve een zeer ruime carport achter zijn huis heeft geplaatst of laten plaatsen.  Dit ten behoud van zijn bolide en deze voor regen en andere vorm van neerslag te behoeden.  Dan heeft hij later weinig aan deze grote overkapping als hij zich nog slechts kan verplaatsen in een scootmobiel.  Het gaat om de verhouding tot.  En de tijd van het jaar, als we ons leven al in seizoenen zouden indelen.

Vandaag is mijn broer jarig, drieënzestig is hij geworden, hij heeft te kampen met de zogeheten ziekte van Crohn.  Om die reden inmiddels al vele jaren overgeleverd aan een stoma, al ziet hij dat anders.  Ik heb veel respect voor hem, de wijze waarop hij daar mee omgaat, hij is ook altijd mijn grote voorbeeld geweest.  Ik maak hierbij wel de kritische kanttekening dat ik het niet in alles met hem eens kan zijn, maar dat zou ook niet juist zijn.  Onze karakters lijken veel op elkaar, maar er zijn voldoende verschillen aan te geven.  Hij is hij en ik ben ik, en daar denken we dus wel exact hetzelfde over.  Maar net als bij de veerpont van Drs. P, wordt deze kant de andere zodra we daar zijn aanbeland, en vice versa wat betreft die andere kant die dan deze wordt.

Ik hoop vanmiddag mijn dagelijkse wandelingetje te kunnen maken, het motregent af en toe en er staat vrij veel wind.  Sjonge, ik begin haast te klinken als een bejaarde, hoe ver gaat het nog komen ?  Waarschijnlijk is het veelvoorkomend voor lieden die zich in een soortgelijke situatie bevinden, dat het in perioden gaat.  Het afwachtende waarin de onderzoeken plaatsvinden, de confronterende waarin de uitslagen bekend worden en de pijnlijke waarin de eigenlijke behandeling plaatsvindt.  Daarna volgt het langzame herstel, wat zoals ik het ervaar in meerdere stappen gaat, soms zelfs een aantal keren een stapje terug.  In eerste instantie zijn het kleine verbeteringen, zo klein dat het bijna niet opvalt.  Zo af en toe komt het me ineens voor dat er toch een behoorlijke vooruitgang is, daarna voelt het weer als niet snel genoeg vooruit.

Wat mij nog plaagt is de vervelende stoelgang.  Sinds de bioptie heeft plaatsgevonden ben ik op die plek niet pijnloos geweest, ik denk dat het er bijhoort hoop alleen het moment te mogen beleven dat die druk daar weg is.  Nu komt er toch weer een ander gevoel om de hoek kijken, en daar heb ik meer moeite mee.  Dat heeft niks met mijn lichaam te maken, nou ja indirect natuurlijk wel.  Het speelt zich af in mijn hoofd.

Hoever sta ik ervoor, bij welk station moet ik straks overstappen, wanneer zou ik uit moeten stappen.  Hoe gebrekkig gaat mijn reis straks, kan ik me daar bij neerleggen dat bepaalde zaken niet meer worden zoals vroeger toen ik dat als heel normaal beschouwde.  De tijd zal mij het moeten leren, nu voelt het allemaal als een stukje niemandsland.  Niet er voor niet er in niet er na, maar de periode waarin alles stil lijkt te staan.  Het afwachten op, het verlangen naar, het ondervinden van.  Misschien maar proberen niet teveel mee bezig te zijn, en zo stapje voor stapje verder komen.  Zonder te weten, slechts vertrouwen.  Ja dat blijft, maar is het eenvoudig ? Vertel het mij maar, soms voelt het zwaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s