Een tussendoortje om het wat te verluchtigen, want het mag natuurlijk ook wel leuk zijn.

Soms ineens dan komt er weer iets voorbij waardoor ik weer terug moet denken aan dingen uit het verleden.  In die tijd was ik bestuurslid van de kerkelijke jeugdvereniging, ik probeer dit niet te bagataliseren, aangezien we het in die tijd behoorlijk serieus namen, ik praat hier over een kleine vijfendertig jaar geleden.  Nu zouden we spreken van een rustige overzichtelijke tijd, alleen zagen we dat toen echt wel op een heel andere wijze, en daar hadden wij ook alle redenen voor, al moet ik nu toegeven dat ik niet veel van die redenen meer zou kunnen benoemen.  Maar dat zou dan ook dit verhaal niet ten goede komen.

We hebben het hier dus over de tijd voordat iemand als Henny Huisman met zijn, nu inmiddels vast allang weer vergeten, playbackshows op de tv kwam, zelf heb ik wel eens het vermoeden gehad dat hij misschien wel het idee van ons heeft overgenomen, alleen kan ik dat niet hard maken, en wat zou het er toe doen.

Het was begonnen met de vraag, wat we moesten organiseren voor het jaarlijks samenkomen van de jeugd uit de omliggende gemeentes, uiteraard van zij die bij hetzelfde kerkgenootschap aangesloten waren, ieder het zijne, zullen we maar zeggen.  En nu is het zo, dat ik altijd al teveel ideetjes had, helaas komt het er dan in de meeste gevallen op neer, dat je het dan ook mag gaan doen.  En in navolging van het Eurovisie Songfestival leek het mij leuk een soort liedjesavond te houden, ik was me er natuurlijk zeer van bewust dat de meeste deelnemers niet te porren waren om zelf een liedje te schrijven muziek te componeren en dan ook nog uit te voeren, zo kwam ik met de oplossing om net te doen alsof, te playbacken.  Samen met een ander lid van onze vereniging wiens naam ik niet zal vermelden, omdat het Harrie was, met hem heb ik liedjes uitgezocht op een cassettebandje opgenomen en aan de andere verenigingen rondgebracht.

Hier zou enige uitleg misschien op zijn plaats zijn, allereerst cassettebandjes, heel simpel dat waren kleine rechthoekige plastic doosjes waarin zich een bruin plat lint bevond, waarop door magnetische invloeden geluiden konden worden vastgelegd, en rondbrengen is met de auto vele kilometers maken en dan het eerder genoemde cassettebandje afgeven, wat tegenwoordig in de vorm van een mp3-tje via de digitale snelweg binnen enkele seconden verzonden wordt, tot zover ons geschiedenislesje.  Om het hele gebeuren nog wat extra cachet te geven had ik in mijn onmetelijke wijsheid bedacht om tijdens de optredens nog wat lichtbeelden te tonen, ik had dat op teevee gezien en dat zou toch wel mogelijk moeten zijn.

Nog even een greep uit het verleden, in de jaren zeventig en ook al wel eerder, werden naast het maken van foto’s ook vaak dia’s genomen, die werden dan met behulp van een projector op een scherm van een kleine vierkante meter vaak in huiselijke kring vertoond, ik heb dat veel mogen doen.  Nu wordt het een beetje technisch, je kon het rolletje ook laten behandelen, lees fixeren, zodat je een helder strookje overhield, waarop dan met stiften kleurtjes en tekstjes gemaakt konden worden, en als je twee projectieapperaten op afstand plaatst die hun beelden op de achterliggende muur beschreven, dan ontstond er een gecombineerd lichteffect, kleuren en tekst.  De kunst was om op het juiste moment van voorstelling te wisselen, en al zeg ik het zelf, het ging naar ieders tevredenheid, de reacties waren zeer enthousiast.

Waarom ik dit hier opschrijf, heel toevallig trof ik de eerder in dit epistel vermelde Harrie, en wat schertse mijn verbazing, hij kon zich er niets meer van herinneren, nou vraag ik je.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s