Gelukkig jaar

Het nieuwe jaar is al niet nieuw meer, het is inmiddels al drie dagen oud, is dat oud niet echt natuurlijk. Een kleine baby van drie dagen is nog maar een pasgeborene, wat is oud, wanneer is iets op leeftijd ? Met zesenvijftig jaar voel ik me nog steeds jong, al zal dat meer tussen mijn oren zitten dan dat het echt als zodanig te benoemen is.

Vroeger werden de mensen niet oud, althans naar onze maatstaf gerekend, toen was je met vijfenzestig een bejaarde met op z’n minst één been in het graf  en de andere leunend op een stok, zo kleedde je je dan ook.

Tegenwoordig willen we niet meer oud zijn, wel oud worden. Best wel tegenstrijdig eigenlijk, wel de wijsheid, mocht die als een leeftijd gerelateerd begrip worden beschouwd, maar niet de bijkomende lasten, de kwaaltjes het niet meer alles kunnen doen waar je als twintig of dertig jarige je hand niet voor omdraaide, niks ernstigs in de meeste gevallen, gewoon de tekenen des tijds. Brengt mij ineens op het idee dat het misschien ook wel zo is dat de tijd in een hogere versnelling werkt, zelfs met een factor hoger, ik weet dat dit al vele keren is verwoord, maar soms moet het kwartje bij ons zelf vallen.

Er over lezen of praten is één, maar het zelf ervaren wordt een heel ander verhaal, misschien dat het ook als een soort bescherming werkt, we zouden sommige onderwerpen niet goed kunnen verwerken als we nog te jong zijn.

Oke uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar die bevestigen dan op hun beurt wel weer de regel, net als met herinneringen. Die worden zachter naarmate de afstand in tijd groter wordt.De zware tijden krijgen een zacht randje, terwijl de mooie momenten ons als de dag van gisteren zijn bijgebleven, ook dat is een zegen die in ons zit ingebouwd.

Ik weet heus wel dat wonden maar moeilijk genezen, ik denk daar niet licht over, maar we leren er wel mee om gaan, we geven het wel een plaatsje, soms zelfs een warm en speciaal plaatsje in ons hart en ons hoofd.

Zo kabbelen we verder het niet echt meer nieuwe jaar door, maar elke dag is dan wel weer een nieuwe, die mogen we ontvangen en op onze eigen wijze invullen met de kleurpotloden die we er elke dag weer bij krijgen, en ja de lijntjes staan er al, maar een gummetje wordt er niet bij geleverd.

Doe met die dag, vandaag, morgen, volgende week, volgende maand en misschien zelfs wel weer een heel nieuw jaar, maar doe het vanuit je zelf, voor jezelf en vooral met alle vrienden om je heen. Ik leef niet alsof dit mijn laatste dag is, ik leef alsof er morgen weer een nieuwe dag komt, en ben zuinig op alles wat ik mag beleven.

Ik wens iedereen een goed en gezegend jaar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s